Jaki piec do pizzy wybrać?

Rozsławiona przez Włochów pizza to prawdziwy przysmak większości z nas. Najczęściej zamawiamy ją w lokalnych pizzeriach, jednak równie dobrze możemy przygotować ją samodzielnie we własnej kuchni, mając pewność, że wszystkie znajdujące się na niej składniki będą najlepszej jakości, a co najważniejsze, świeże. W jaki jednak sposób przygotować prawdziwą, domową pizzę jak z pizzerii? Najlepiej wykorzystując w tym celu domowy piec do wypieku pizzy

Domowy piec do pizzy: co to za urządzenie?

Jeśli chodzi o domowe piece do pizzy, to przypominają one swoim wyglądem okrągłą gofrownicę, jednak pomiędzy tymi dwoma urządzeniami można dostrzec jedną, ale to bardzo istotną różnicę. Chodzi o to, iż domowy piec do pizzy w odróżnieniu od znanej nam bardzo dobrze gofrownicy wyłożony jest w środku kamienną lub glinianą płytą. Czym jeszcze charakteryzuje się to urządzenie? W jego górnej oraz dolnej części znajdują się specjalne grzałki, dzięki którym możliwe jest rozgrzanie pieca do temperatury wynoszącej 550 stopni Celsjusza, co nie jest możliwe do osiągnięcia w zwykłym domowym piekarniku, przez co pizza nie wychodzi aż tak dobra. Tak wysoka temperatura wpływa oczywiście na czas pieczenia samej pizzy. Jest on uzależniony głównie od grubości ciasta oraz ilości znajdujących się na nim dodatków i wynosi zazwyczaj od 1 minuty (cienkie ciasto z małą ilością składników) do 5 minut (grube ciasto z dużą ilością składników). Ciekawym modelem pieca, na który warto z pewnością zwrócić uwagę jest domowy piec do wypieku pizzy marki Ariete, któremu warto przyjrzeć się nieco bliżej, gdyż jego użytkowanie wiąże się z wieloma zaletami.

Domowy piec do pizzy: dlaczego warto się w niego zaopatrzyć?

Zalet z posiadania domowego pieca do pizzy marki Ariete jest naprawdę sporo. Dzięki temu urządzeniu można bardzo szybko przygotować przepyszną pizzę o średnicy ok. 33 cm, która smakiem nie odbiega niczym od pizzy przygotowywanej w pizzerii. Dosyć istotne jest również to, że korzystanie z takiego pieca jest dosyć bezpieczne, ponieważ zostało ono wyposażone w specjalne uszczelki oraz ogniotrwały kamień. Oczywiście korzystając z takiego pieca, należy liczyć się z możliwym ryzykiem poparzenia ze względu na temperaturę. Z tego też względu warto trzymać je z daleka od dzieci, które lubią dotykać różnych przedmiotów. Kolejną zaletą domowego pieca do pizzy jest możliwość przygotowywania w nim nie tylko włoskiego przysmaku, ale również rogalików, ciast, a nawet mięsnych oraz warzywnych dań.

Wracając jednak do tematu samej pizzy, to warto również wspomnieć o tym, że w piecu do pizzy można przygotować nie tylko świeży placek, ale również ten mrożony. Jest to zatem idealnie rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na to, aby swój ulubiony przysmak przygotować od podstaw. Jeśli chodzi natomiast o samo urządzenie, to dzięki niewielkiemu tak naprawdę rozmiarowi można przechowywać je bez problemu w szafce kuchennej. Przed włożeniem pieca do szafki musimy go jednak bardzo dobrze wyczyścić, dzięki czemu będzie nam dobrze służyło przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.